måndag 15 december 2008

En liten tanke så här i juletider

Visst är det konstigt hur vuxna människor kan sänka sig till en nivå under all hyfs. Tänker på hur lätt det är att sätta "diagnos" på sina medmänniskor. Händer faktiskt ofta inom min bransch men jag vet och är helt säker på att det sker lite överallt.
Kan vi inte komma överens om att sluta sätta ettiketter på varandra?
Ingen vinner på att sätta sig på någon, det kommer tillbaks med en väldig fart, rakt in i arslet som en boomerang...
Och vet ni vad? Den fastnar lätt.... ;O)

4 kommentarer:

Pälle sa...

Värst av allt är folk som sätter diagnoser med syfte att förolämpa. Visst kan jag sätta diagnos på folk, men då är syftet inte: "Han har ADHD = han är dum i huvudet" utan snarare: "Han har ADHD = jag borde tänka på det när jag förhåller mej till honom så att jag kan behandla honom på ett bra sätt".

Christel sa...

Pälle: det är aldrig du som sätter en diagnos, det är läkare och psykologer. Inte några amatörer.
Visst är det bra med en diagnos så man vet hur man ska förhålla sig, det är inte det jag menar. Men näg kollegor pratar kring att man "har lite ADHD" då går jag igång...grrrrr

amonym sa...

Att döma och peka på andra säger ofta mer om en själv..... Man har ju ingen aning om hur andra människor har det EGENTLIGEN! Jag ska anamma ditt upprop!

Pälle sa...

Jag uttryckte mej klumpigt och dumt. Vad jag menade att säja var:
Jag kan för mej själv få tankar om att en viss person tycks passa bra in på kriterierna för en viss diagnos. Utifrån detta tänker jag bara extra noga på hur jag beter mej så att jag inte ska trampa någon på tårna och förhåller mej till personen med mer förståelse. Om något så borde, tycker jag, tankar om en eventuell förklaring på viss persons beteende ligga till grund för förståelse och inget annat.
Jag menar inte alls på det sättet som jag vet att både du och jag ogillar skarpt.