söndag 7 december 2008

Två veckor kvar

till jullovet, som jag i och för sig inte har men ändå, två veckor kvar. Denna termin har varit otroligt stressig, jag har kört och farit runt som en skållad råtta.
Vissa elever har jag lyckats med medan en del knappt kommit ut på praktik. Men med dessa tider får jag väl vara glad för dom som är ute. Antingen har praktikplatserna inget att göra på grund av konjunkturen eller har dom för mycket att göra och kan då inte ta hand om någon praktikant. Det är till och med så att en del blir ganska otrevliga i telefon när jag ringer och frågar efter plats. Visst har dom rätt i vissa saker som dom säger, det är inte företagens jobb att utbilda våra elever, det är naturligvis skolans jobb. Men om dom inte får praktisera kommer dom inte att lära sig ett jobb och företagen kommer inte att hitta den lojala arbetskraft som mina elever består av.

Men som sagt, jag går just nu på knäna..

Jag har en fd kollega som började arbeta som lärare istället för vägledare. Hon fick då 2000 mer i månaden och en uppehållstjänst. Så för henne har det blivit så att hon arbetar mindre men tjänar mer. Olika villkor för oss som arbetar inom skolan och många är vi som upplever det som om vi är ett A-lag och ett B-lag. A-laget är lärarna och skolledningen, B-laget är vi övrig personal.
Eftersom min tjänst är på en gymnasiesärskola arbetar jag inte som studie- och yrkesvägledare, jag kallas yrkesvägledare eller yrkesvägslärare. Detta innebär att jag inte arbetar med studieplaner, kursval eller allt det som det innebär att jobba som syv på gymnasiet. Alltsåledes har jag ingenting att göra på skolan när inte eleverna är på plats, vilket innebär att om jag tvingas arbeta på sommarlovet så har jag ingenting att göra efter den första veckan. Så frukansvärt skittrist. Ungefär som att tvingas sitta inne för något man inte gjort.
Men eftersom min utbildning är studie- och yrkesvägledare så får jag inte gå över till uppehållstjänst eller ferietjänst för gymnasiechefen (åtminstone enligt min kollega).
Därför söker jag andra jobb, jobb som innebär ett helt annat arbetstryck, vill inte stressa som jag gör. Vill kunna ta ut min komp under terminen och inte som nu spara den till sommaren för att inte känna mig som en fånge.

Nån som har ett bra jobb till mig????

6 kommentarer:

Sus Klurar sa...

På mitt jobb har vi praktiksamordnare.
SYV sysslar inte med sånt.Dessutom har IVAI (avhoppare bla) två egna praktiksamordnare.
Ska du jobba hos oss istället kanske?

mia sa...

Usch vad det låter jobbigt...jag hoppas faktiskt att du hittar nåt nytt...Det verkar inte som om ditt arbete värdesätts till fullo...tycker jag!

Anonym sa...

Datakonsult!

/Ludde

Anonym sa...

eller ... Starta eget och ta hand om hästar. Då får du betalt för att sysselsätta dig med din hobby.

/Ludde
luddelundell.blogg.se

Ekelundskan sa...

Usch ja, låter ju jättejobbigt! Jag som precis börjat min tjänst inom skolans väggar känner inte alls igen det du berättar om.
Hoppas du snart hittar något mer intressant - och en skola där ditt arbete värdesätts ännu mer än det gör idag. Det är du värd! OCH hela sommarlovet ledigt...
Kram

Christel sa...

Tack för er omtanke. Särskolans vägledare arbetar inte alls som grund- eller gymnasieskolans.

Ska ta tag i min situation nu och sluta gnälla ;O)