söndag 11 januari 2009

Good enough

Min och makens motto börjar bli väldigt på modet just nu. Ett motto som följer oss i vårt dagliga liv och som gör att det blir lättare att andas.
Vi jobbade många år på ett behandlingshem i Tjörnarp. Jag rekomenderar inte detta behandlingshem nu, det har verkligen fallerat ner i biologiska tendenser. Men då vi arbetade där på 80-talet fanns det en entusiasm och energi, vi arbetade med bild- och kroppsterapi där allt vilade på Transktionsanalysens tankar och inte som nu på medicinering och KBT.
Då föddes tanken om good enough, livet kan inte alltid vara perfekt och att det är "bra nog" är helt ok. Om klienten klarade sitt liv på ett ok sätt men kanske inte alltid var på topp, var då det inte helt ok? För handen på hjärtat, hur många mår som en prins alltid?
Så vad det gäller allt i det dagliga livet..är det good enough är det helt ok.

Nu ska jag sätta på nytt kaffe och njuta av att hästarna fått frukost och av att det är söndag.

__________________________________________

Tror jag ska utveckla mina tankar kring behandlinghemmet i ett inlägg nån gång. Skriva om en totalpsykopatisk chef och hur man behandlar sina anställda... Är det något som skulle vara intressant att läsa?

7 kommentarer:

ejmis sa...

Jag läser gärna om det.
Kul att du bloggar igen =)

jennifer, sa...

jag funderade lite kort över den här meningen; 'Men då vi arbetade där på 80-talet fanns det en entusiasm och energi, vi arbetade med bild- och kroppsterapi där allt vilade på Transktionsanalysens tankar och inte som nu på medicinering och KBT.'
- att inte förlita sig på medicinering är jag helt med dig på, men kbt? jag har i dryga två år gått i en behandling som till stor del bygger på just kbt & den har verkligen förändrat mitt liv. det är väldigt strukturerat & även där finns sökandet efter balansen mellan förändring & acceptans. jag förstår inte varför beteendeterapi skulle utesluta entusiasm & energi?

christel sa...

Jennifer:
bara min åsikt jennifer, bara min åsikt.
när och om jag skriver historien om detta ställe som var min arbetsplats i 16 år kanske du mer förstår meningen.
men ett klargörande: det är absolut inget fel på kbt och det gläder mig oerhört att din terapi har förändrat ditt liv. men ibland behövs psykoanalys och det var det vi arbetade med under min tid på behandlingshemmet.
det handlade om klienter med dubbeldiagnos vilket innebär en psykriatisk diagnos (oftast en tidig störning i form av schizofreni)samt grovt missbruk som då varit en långvarigt egenmedicinering med diverse droger.

tycker också att det är roligt att du läser min blogg det hade jag ingen aning om och lägg gärna en kommentar då och då om du tycker det är fel det jag skriver, det uppskattar jag.
tror jag ska så smått börja min berättelse om korsaröds behandlingshem
önskar dig allt gott

vivan sa...

Absolut intresserad av att höra att det finns fler konstiga chefrar...finns det knep för att kunna förstå dem???
good enough..räcker för mig...och jag har vänner som gått kbt med gott resultat! kramen!

Anonym sa...

Och bilen går bra?

vivan sa...

ha,ha,ha...det skall jag göra på fullt allvar! hi,hi..hoppas jag får rätt reaktioner!!! kramen!

Pälle sa...

Kom bara att tänka på Owl Jolsons fras: "Enough is too much!!"
Refererar så klart till Looney Toons-film "I love to singa":
http://www.youtube.com/watch?v=28hk97-vZdQ