lördag 24 januari 2009

Svenska kyrkan

För något år sen gick jag ur svenska kyrkan. Jag hade då fått nog av den för mig konstiga kvinnosyn som finns och tillåts inom kyrkan.
Det jag tänker på är att det accepteras att manliga präster kan vägra prästvigas tillsammans med kvinnliga kolleger eller ens arbeta i samma församling. Så kallat högkyrklig moral.
Så för min del handlar det inte om tro eller inte tro, det handlar om min feministiska livsåskådning.
Kyrkan har alltid i alla tider sett kvinnan som en andra klassens människa underlydande mannen och just det gör att jag ser rött... Ilsk typ den där kotten christel
Jag är medveten om att jag generaliserar grovt, naturligtvis är inte alla inom kyrkan kvinnofientliga, men så länge det är ok att någon är det, så länge kommer jag att stå utanför den gemenskapen.

3 kommentarer:

Sus Klurar sa...

Jag är med i krkan och kommer så att förbli. Dels för att jag ofta jobbar där (sången) och dels för att min tro är för stark för att jag skulle vilja lämna den.
Dessutom säger jag vad jag tycker. Även i kyrkan. Jag har en förhoppning om att de ska bättra sig, och så har väl även skett.
Men jag respekterar alla som går ur och förstår verkligen varför.

Ekelundskan sa...

Jag förstår hur du tänker - och kan inte annat än hålla med. Män som tycker att de skulle vara aningen lite bättre, eller ha andra möjligheter än kvinnor bara för att de är just män har jag inget till övers för. Tyvärr är vi omringade av dessa mansgrisar i samhället - och dom hörs väldigt tydligt i kyrkans korridorer.
Men att tillhöra Sv Kyrkan är för mig en självklarhet. Att smälla mansgrisarna på näsan likaså...

Önskar dig lycka till i sökandet efter praktikplatser! 98% av folket på nämnda företag är hårt arbetande, lojala och självtänkande individer. De andra 2% är som flyttfåglarna - dom försvinner när det börjar dra kallt om fötterna...
Kram!

Anonym sa...

Bra gjort! Jag gick ur 1976, då mest av ekonomiska skäl och principer. Som försvar till min troende mor sa jag att min relation till Gud kunde jag hantera själv och behövde ingen konsult (präst) för att hantera kontakten. Fö är jag ateist (tror ej på Gud eller Jesus) med kristna värderingar. Och det senare har inget med konstiga präster som missbrukar sin ställning och framför egendomliga värderingar vad det gäller homosexuella och kvinnor mm. Man ska också notera att de flesta krig har med religion att göra.

/Ludde
luddelundell.blogg.se