söndag 10 augusti 2008

Lite nostalgi

.
1960-talets första sommrar tillbringade jag i södra tyskland. Min faster var gift med en amerikansk pilot, Paul, som var stationerad på Kaiserslautern Military Community.

Familjens semestrar förlades alltså där, tror att det var tre år i rad som vi åkte dit. Mor hade alltid packat ner rejält med färdkost eftersom ingen av mina föräldrar kan något ord tyska eller engelska och att då åka in och beställa på en raststätte var inte att tänka på.

En av de första pauserna uppe i norra tyskland på en av nedfärderna placerade jag mina skor utanför vår femdörrars saab. När vi då stannade efter några timmar frågade mor mig var mina skor var. "Dom står utanför bilen" svarade jag. Opps, far och mor blev tvungna att försöka göra sig förstådda i närmaste skoaffär. Men jag tycker faktiskt att det var väluppfostrad av mig att ta av skorna innan jag hoppade in i bilen *blink*.

Faster Inger, eller Marianne som hon kallade sig för att amerikanerna inte kunde säga Inger, hade en liten minipudel som hette Petite. Jag fullkommligt älskade denna lilla hund. Den var så söt. Ville köpa en sån men fick inte för far, grrrr.

Ett stort problem med språkförbristningen var när vi åkte på en tjusig flodbåt och skulle beställa mat och dryck. Jag och syrran var de som bäst kunde beställa och vårt ordföråd var väl inte det största, vilket visade sig när både jag och syster yster började visa upp ett lätt berusat beteende. Vi hade fått vin och läsk blandat, en sk Spritzer med Rhenvin och soda. Ingen av oss klagade men båda somnade säkert gott i bilen hem sen.

Ett annat resemål en av somrarna var sagoslottet Neuschwanstein. Kommer faktiskt fortfarande ihåg hur pampigt och urtjusigt jag tyckte att det var. Kommer ihåg ett litet rum med konstgjorda droppstenar men när jag googlar på slottet så finns inte detta rum med i beskrivningen. Konstigt, men jag minns väl fel då.

Googlad bild på sagoslottet.

Sen måste jag ju berätta att det var första gången jag åt hamburgare, inne på den amerikanska basen, men jag kommer inte ihåg om jag gillade det. Första gången jag åt på McDonalds var i London många år senare men det kommer jag ihåg att jag tyckte det var himlagott.

5 kommentarer:

Soffie sa...

Å guuu vilket slott,det skulle min lilla prinsessa se hon är helt tokig i slott.
Hoppas du haft en bra helg:O)

nygamlajag. sa...

Oj, vilka härliga barndomsminnen. Och jösses! Det slottet såg overkligt ut, det hade varit nåt' det....Jag och mina systrar satt i en Volvo Amazon och stannade vid varje kyrka som kom i vår väg....lagom roade var vi, men mamma och pappa tyckte det var så intressant...

mia sa...

Tror inte alls att du minns fel vad gäller slottet...men härliga barndomsminnen måste det vara! *L*

amonym sa...

Har du sett nostalgiboken? Den innehåller allt möjligt från 50, 60 och 70-talet - superkul att kika i!

Kristallen/Obs ny bloggadress: www.kristallens.blogg.se sa...

Hej på dig min namne ! Hur e det med dig? Har du börjat jobba än eller du myser fortfarande. Som du vet har ju denne damen varit lite frånvarande sista tiden men hoppas att det blir ändring på den snart. Sköt nu om dig o tack för din omtanke på min blogg, det värmer så gott o se att ni bryr er om lilla jag. Va rädd om dig kram från christel