söndag 17 augusti 2014

Yrkesval

Ja du Elisabeth. Varför blir man det man blir?
För min del föddes jag in i restaurangbranschen och startade min bana som kock och nästan färdig kallskänka. När jag var 22 fick jag jobb på ett behandlingshem i köket och efter ett år började jag istället i vården. Läste in en mentalskötarutbildning och en hel del terapeututbildningar. Och som jag stormtrivdes! 
Men efter 16 år i behandlingsvärlden hade jag får nog. Sa helt sonika upp mig och var arbetslös ett halvt år, vilket jag verkligen behövde. Jag tror inte att jag någonsin kan gå in i väggen men då var jag i varje fall inne i duschdraperiet och handläggaren på arbetsförmedlingen sa att du ska inte ha något jobb, du ska ta hand om dig och bara vara. Men så är inte jag byggd så jag började på KOMVUX' och det var det bästa jag gjort. Jag bara älskade att få läsa igen. Så mycket att jag läste in en hel gymnasiekompetens. 
Men sen.....vad skulle jag fortsätta med? 
En studievän hade bestämt sig för att läsa till studie- och yrkesvägledare och ville absolut att jag skulle hänga på. Och det gjorde jag, och kom in på utbildningen. Men det gjorde inte studievännen. Snopet som attan. 
Men därför hamnade jag i just detta jobbet. Och det absolut bästa med jobbet är, förutom eleverna, att det är så omväxlande. Jag lägger själv upp min arbetstid och planering. Jag träffar en massa människor och är på många arbetsplatser. Arbetar efter en metod som gör att jag praktiserar tillsammans med eleven och faktiskt får prova på många yrken. Så jag har "jobbat" på bland annat MAXI.
Konstigt nog blev mitt yrkesval mitt i livet ett himla bra val. Och min studievän kom in senare och jobbar nu på arbetsförmedlingen.
Så slutet gott allting gott :)

1 kommentar:

Elisabet. sa...

TACK snälla som tog dig tid och berätta .., jag tycker sånt här är så fascinerande ., det här med hur man hamnar på vissa platser, eller inom vissa yrken här i livet!
Intressant.
Tack igen.