söndag 19 januari 2014

Som vi festade

Igår var det min fria dag vad det gäller mördarmånaden. Så efter att ha promenerat in till byn, 2 x 5 kilometer i snö och halka, var det dags att förbereda middagen.

  • Jag fyllde en fläskfilé med en mosad blandning av timjan, rosmarin, vitlök, svartpeppar och olivolja. Sen rullade jag in filen i riktig bacon, alltså inte en med rökarom utan äkta alspånsrökt fläsk och la den i kylan för att dra in de goda smakerna. 
  • Blandade pressad potatis med äggula och lite riven ost som vi senare spritsade i toppar och gratinerade i ugn, pom duchesse. 
  • Fixade en sås på mango chutney, matlagningsgrädde, vitlök och vanlig lök samt fond och kryddor. 
Senare på kvällen grillade vi fläskfilén ute i vedboden och det var alldeles tyst runt om oss, snön dämpar ju ljud och det var så mysigt. Och blev så gott. 
Till detta drack vi ett för oss nytt rött vin som var himmelsk, ett italiensk som heter Zinfandel (91 kr på systemet) och det vinet passade perfekt till maten (medan jag skriver detta talar Gudrun Schyman på morgonteve om alkolism...upps). 

Vår utsikt från vedboden, husgaveln med hästoket fullt av snö och granruskan fortfarande hänger på dörren.
Idag kan det bli lutfisk hemma hos far, det beror på väglaget för syrran. Men jag hoppas hon kommer för jag är då riktigt sugen på lutfisk med skånsk senapssås till.

Uppdatering:
Det blev ingen lutfisk. Syrran valde att inte åka hit och det gjorde hon rätt i. Jag var ute och gick och snön fyger så det blir höga och långa drivor. Men fisken finns kvar och nu satsar vi på fisk på lördag :)

4 kommentarer:

Mia sa...

Jag säger bara, vilken tur att jag har ätit annars vete 17 hur det skulle gått!!!! Vad mysigt det ser ut där på husgaveln, mmmm.....

Bert Bodin sa...

Det där låter ju trevligt! Men finns det verkligen ett italienskt vin som heter Zinfandel? De brukar annars bara finnas med amerikanskt ursprung.

Bert Bodin sa...

... hoppsan. Råkade trycka på send-knappen lite för snabbt.

Apulien odlar en druva som heter Primitivo och som tydligen är mycket släkt med Zinfandel.

christel sa...

Ja du Bert, det stod så på flaskan och det var jättegott
Epicuro Zinfandel (nr 2326)